Summa sidvisningar

tisdag 13 juni 2017

Vädret vände lagom till trädgårds-visningen idag. Ibland har man tur!

Nu är jag lite trött på regnet som återkommer hela tiden, drar sig tillbaka en stund för att sen strila på nytt. Idag hade jag visning av trädgården för STA:arna. Hur kul är det att förbereda för en sån när det regnar från och till? Men jag är luttrad. Har haft visningar förr. Jag älskar min trädgård med alla dess invånare (med några få undantag som t.ex. åkerfräken, murreva och nejlikrot). Trädgården är ett verk av mina händer, med viss hjälp av min sambo. Jag är stolt över den. Men den behöver inte älskas av alla andra. Tycker man om min trädgård eller något i den så blir jag glad. Men det är inget ändamål att skapa den för andra.

Jag tar en sväng på förmiddagen för att fotografera lite. Regnmolnen hänger tunga däruppe på himlen. Måtte det bli uppehåll under visningen! Mose brinnande buske/Dictamnus albus står i knopp intill grusgången direkt innanför grinden. Det är en lömsk en. Den avger eteriska dofter som t.o.m. kan självantändas om det är riktigt varmt. I Sverige blir det nog aldrig varmt nog men på Moses tid, i öknen, där funkade det nog. Folk påstår att om man håller en brinnande tändsticka intill plantan en varm dag så flammar det till. Ska nog försöka i sommar. Om vi får bättre väder än det som varit hittills förstås.


P.g.a dessa eteriska doftslingor så är busken inte ämnad för närkontakt. Om man kommer åt den en solig dag så händer det saker. Inte direkt men någon dag efteråt så får man röda blemmor på de kroppsdelar som varit emot bladen. Det tar ett par månader innan de läker ut och försvinner. Snart ska jag binda upp den så den inte hänger ut mot gången och även sätta upp en varning. Det får jag göra på ett annat ställe också, för jag har nämligen en vit variant också!

Mitt emot Mose brinnande buske blommar rhododendron "Nicoline" med röda, tunga klasar. Jag binder inte upp den utan låter den falla ner av sin egen tyngd. Då får jag blomning både på marken och lite längre upp. Mellan rhododendrons grenar kommer snart den stora fingerborgsblomman (Digitalis grandiflora) att slå ut sina ljusgula fingerborgar.


Jag går vidare. Intill husväggen blommar den enkla orange jättevallmon med svart mitt. Den rosa med svart mitt har redan blommat ut. Under vallmon växer den kaukasiska förgätmigejen med de silvriga bladen och de himmelsblå blommorna - Jack Frost. Eller var det den andra sorten som jag köpte i Färentuna? Bredvid blommar den vackra vita nunneörten med gul "topp", Corydalis ochroleuca. De får sprida sig i den här torra rabatten.


Rhododendron, som ingen ville ha togs hem av min sambo för många år sedan. På den tiden hade jag inte så många växter i trädgården så jag blev glad åt dem. Det är ingen raritet, en helt vanlig roddis men visst är den vacker ändå?


Mina höga, vita iris står i sin bästa blomning just nu. De är helt underbara. Som brudar i vita, fluffiga klänningar och underkjolar underhåller de mig med sin prakt.


Praktgulplister brukar slingra sig iväg där man inte vill ha dem. Men den här håller sig på sin plats och växer i en tuva - "Hermans Pride" - och har dessutom vitspräckliga blad.


Magnolian Susan har blommat över men brukar komma med några enstaka blommor här och där under sommaren. Runt dammen finns mycket kvar att vänta på. Arun, ormbunkar, gullris, sammetshortensia, alunrot, spikklubbestarr, olika clematis, valeriana...
Under Susan finns ett litet bestånd av ramslök som jag är mäkta stolt över. Ännu för litet för att ta av men den har i alla fall överlevt två år.


Framåt eftermiddagen börjar det blåsa men regnet håller sig borta i alla fall. Solen kommer t.o.m. fram och kl. 15.00 kommer den första gästen. Sen droppar det in folk med jämna mellanrum.


Kaffe och nybakta godbitar fanns i växthuset. Alla gick in där en stund och fick känna på den härliga atmosfären därinne bland chiliplantor, physalis och afrikanska klängliljor. 


När visningen var slut kl. 19.00 så "stängde jag trädgården" för den här gången. Tänkte att jag kanske skulle äta någonting. Vem tänker på mat när man har roligt? Jag får en kick av att prata växter och träffa likasinnade som gillar plantor och trädgårdar. Men jag kan ju inte påstå att jag inte är trött när sista gästen gått hem. Ikväll sover jag ovaggad!


Inga kommentarer: