Summa sidvisningar

onsdag 4 juni 2014

Lättgjort och nyttigt bröd


Idag svängde jag ihop lite hälsobröd igen. Två satser, fyra hårda brödkakor blev det. Det här är ett bröd som man kan göra i tusen varianter och jag har gjort det i åtminstone fem redan. Beroende på vad jag har hemma.
Därför kan man baka det närhelst man har lust, bara man har bakpulver i skafferiet. Det tar inte många minuter att röra ihop degen.

Här kommer receptet igen (med lite nya tips):
3,5 dl dinkelmjöl fullkorn
1 dl havregryn
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver

Ingrediensrna ovan kan man variera hur som helst. Jag försöker hålla mig till 
2 dl dinkel men de resterande 1,5 dl mjöl har jag varierat med grovt rågmjöl, mannagryn, vetemjöl etc.
Havregrynen jag använder är alltid med fibrer.
De nyttiga fröna kan man också byta ut. Man behöver inte heller ha alla fyra sorterna. En gång hade jag bara linfrön och sesamfrön hemma. Då tog jag det jag hade och kryddade med kummin för att få en spännande smak. Det blev jättegott!

Sen har man i 1 dl olja och 2 dl vatten. Känns degen inte hanterbar så har man i lite mer mjöl av någon sort. Dela degen i två delar och kavla ut tunt med kruskavel om du har, för då blir brödet liksom lite mer genomgräddat, vackert att se på och lättare att bryta. Kavla ut degen på teflonpapper eller oljat smörpapper. Strö över lite flingsalt och kavla en sista gång så saltflingorna fastnar.
Grädda 20 minuter i 175 grader.

Med det här brödet med smör på så smakar kaffet så mycket godare. Man glömmer alla kladdkakor och mazariner och bara njuter av alla nyttiga smaker när de snurrar runt i gommen!

Inga kommentarer: