Summa sidvisningar

söndag 29 juni 2014

Regn, marknad, lupiner och sprängticka

Vy över Stjärnsund. Kanalen med marknadsstånd på vänster sida.
Helgen veckan efter midsommar betyder marknad i Stjärnsund. Sen håller de på hela sommaren in i mitten av augusti. Vi var där!
Hälsade på vänner som har sommarstuga där och vi campade på deras tomt med husvagnen fredag till söndag. Som vanligt blev vi väl omhändertagna, underhållna och matade.

En av "knallarna" sålde nyttiga örter och egenhändigt gjorda "krukor" tillverkade av frottéhanddukar som hade doppats i cement och fått torka på hinkar och burkar. Så här ser det ut när man gör en kruka av en hel badhandduk.


Vädret var ingen höjdare. Regn och kallt alla tre dagar. Men vem bryr sig om vädret när man har trevligt. Regnkläder och stövlar såg till att man höll sig någorlunda torr. Eller också höll man sig nära grillen där glöden till slut blev helt perfekt för våra entrecoter.


Just nu är det lupinernas tid. Utefter vägkanterna blommar de i precis alla nyanser från vitt och rosa till blått. En del blir t.o.m. tvåfärgade.


Den absolut största händelsen i helgen var när jag fick "kontakt" med sprängticka. Nu har jag googlat på den nyttiga svampen och insupit kunskap om denna från olika håll. Den kommer att revolutionera mitt liv. Vilket naturens under! Jag hade aldrig hört talas om den förrän i fredags. Men det hade Ötzi, ismannen de hittade nerfryst i de italienska alperna. Han hade nämligen sprängticka i sin "medicingömma". Den var tydligen populär för 5.600 år sen då man förstod att den hade speciella egenskaper. Nu 2014 börjar vi också begripa det.

Inga kommentarer: