Summa sidvisningar

tisdag 17 juni 2014

Pärlor i trädgården just nu


Intill "boa" växer praktbetonika. Det är en växt som var vanligare förr men som man inte ser så ofta nu för tiden. Den är pålitlig, har en stor och vacker blomma och bladen täcker upp under. Det latinska namnet är Stachys grandiflora/Betonica grandiflora. Undrar varför växter som är vackra, friska, står raka och stadiga i rabatten och döljer jorden under med sina gröna blad har tappat i intresse? Kanske för att de inte är modernt vita? Läkebetonikan (Betonica officinalis) är en lika stadig och pålitlig variant av arten. Den ser ut precis som praktbetonikan fast i mindre upplaga. Jag är glad att jag har dem båda i min trädgård.


Lök (Allium) är ett spännande släkte som med fördel kan ätas. Men en del av dem äter man inte utan odlar för deras vackra blommor/bollars skull. Ett senare tillskott i min trädgård är den vackra Allium obliquum med sina limegröna blommor som lyser som solcellslampor.
 

Bollök (Allium karataviense) är en annan vacker lök som man inte heller äter utan bara hänför sig åt. På våren när bladen kommer ligger det oftast en daggdroppe i mitten, sen kommer lökblomman utsprungen ur daggen.



En annan se-men-inte-äta-lök är Allium vineale "Hair". Den står där med sin 70-talsfrissa omedveten om att modet gått vidare. Nackdelen, eller fördelen, är att denna lök sprider sig. "Håret" sitter på smålökar som sen ramlar av och ger upphov till nya. Har man en rabatt där de kan få sträcka ut sig så låt dem göra det. Man behöver lite 70-talsnostalgi ibland!


På "kaffeburen" gjord av armeringsmatta klättrar Clematis "Warsawska Nike" varje år med sina stora lila blommor. Den blir bara finare och finare för varje år. Förbluffar mig med sin storhet numera efter att ha kämpat lite med sitt rotsystem. Men så gör klematis. De kan låta blommorna och bladen stå tillbaka för att istället låta rotsystemet växa till sig. Men när det väl kommit igång finns det inget som kan stoppa dem!
Ett råd: Gräv inte upp en klematis som du tror är död. Rötterna lever sitt eget liv och efter ett eller flera år så har den fått så pass mycket näring till dem att den kan skicka upp både blad och blommor. Allt i naturen tar/har sin tid.



Inga kommentarer: