Summa sidvisningar

lördag 18 april 2020

Ballerinor och sippor i backen



Nu har den vita ballerinan (den fyllda blodroten) lämnat jorden för att dansa i vårliga, snålkalla vindar. Det var väl inte vad den tänkt sig men det är bara att gilla läget. Det blåser lite, det blåser mellanvindar, det blåser mycket, det blåser ÄNNU MER! Jag tror det är fler än jag som önskar lite snällare vindar nu. Och regn. Det är snustorrt i rabatterna!

I trädgården kommer de en efter en. De trotsar hårda jordar och spränger gränser. Precis som de alltid har gjort. Blodörten i all sin glans med sin vita tutu men libbstickan går inte av för hackor den heller. De skira, fräscha blad som kommit upp har minst "fifty shades of green". Se bara hur det krispigt gulgröna ramas in av rödaktiga bladkanter. Jag bara längtar efter att sätta tänderna i några blad eller klippa och frysa/torka till senare maträtter i sommar. Det var längesen.

Jag tar tillvara små skott och delar den varje år. Så nu har jag flera skott till livsdugliga plantor. Förra året torkade jag en hel del blad vartefter de växte till. Sen mixade jag dem till "libbstickepulver" som nu tillför grytor och maträtter lite sellerismak. 
Men jag längtar efter mer! En libbsticka måste man ju bara ha vid ingången till tomten. För den skyddar mot troll, oknytt och andra otrevligheter och vem vill ha såna i trädgården! I år gäller det bara att hitta en plats för en "buske" till. För en libbsticka är ingen liten oansenlig växt, det är en perenn som blir som en buske under sommaren. Jag brukar ta bort blommorna för att få mer blad. Bladen ÄR smaken.


Vi åkte ut till en fågelsjö igår för att titta på de nyanlända och för att fika i naturen. Glasögonen blåste runt på det träbord de låg på. Tuben tog vind och sambon fick hålla i den för att den inte skulle blåsa omkull. Nordliga vindar blåste ögonen till tårar. Det gick inte att hålla fokus på en enda liten gräsand ens! Vi åkte vidare och hittade en plats i lä utefter vägen och där slog vi oss ner och fikade. Med hembakt bröd, köpebullar och cocosbollar. Vi fick en stund i solen i.a.f. 


Nu blommar även två av mina olika backsippor. Den vita är omplanterad sen några år och verkar trivas ordentligt. Den bara levererar blomma på blomma. Sååå vacker!


I samma rabatt blommar även den rosa. Vilka skönheter de är de här backsipporna!


Idag blåste det lite mindre. Jag tillbringade flera timmar i trädgården och lade kvadratmeter efter kvadratmeter efter mig, städade och fina. Nu har jag snart hunnit runt hela tomten. Herregud vad duktig jag är! 






Inga kommentarer: