Summa sidvisningar

söndag 26 april 2020

Sippor i natur och trädgård

 Idag blev det en tur en bit uppåt i Västmanland. Där det skulle finnas mosippor. Mosippan är rödlistad och fridlyst och på nedåtgång så jag tänker inte avslöja var.
Jag hade aldrig sett den så det var lite av en sensation. Jag som spanat in alla växter i Sveriges flora men vissa bara på bild. Jag har inte sett fältsippa eller nipsippa heller...


På vissa ställen var sipporna vita, på andra ljust rosa eller mörkrosa. De är vita som små, sen blir de mer rosa på utsidan och mörknar vartefter de blommar ut. De är även ludna på utsidan.




Nu kan jag lägga den till mina observationer och det känns bra.
Hemma i trädgården blommar gulsipporna. 


Både den enkla och den fyllda varianten.
                   

"Monsterosa/Virescens/Green fingers-sippan" har bildat en liten rugge och verkar trivas i den torra lerjorden. Vilket som är rätt namn vet jag inte. Lutar åt Virescens...
Jag är sååå glad åt att den trivs.


Jag upptäckte även en liten rosa variant - "Pink Delight" som jag inte ens visste fanns kvar. Ibland överraskar de mig, växterna! 


Den ljust rosa "varelsen" var lite luggsliten men jag har ett riktigt fint foto på den sen förut. Så ljuvlig!



Jag har haft ljusblå vitsippor och mörkblå likadana men de har gått ur tiden. Det har varit lite torrt där de står så det var väl inte världens bästa biotop för dem. De klarade sig några år och sen gick de hädan. Ibland blir det så men om man inte provar så vet man ju inte om det fungerar.
Ingen aning utan spaning!





Inga kommentarer: