Summa sidvisningar

onsdag 18 maj 2016

Ett axplock ur majträdgården

En av de tidiga perennerna är den slingrande markkryparen Ranunculus repens Pleniflorus. Som små gula solar lyser de upp den tristaste vårjord. 


Den här krypande smörblomman har blivit begåvad med ett myller av blomblad. När jag stirrar in i dess "öga" så tänker jag: Kan det bli fler?


Som tur är kryper de här gula solarna runt lite här och var så jag behöver inte bekymra mig om deras fortplantning. De räcker t.o.m. till att dela med sig av.

En pytteliten vedartad "buske" som också håller sig på marknivå är "Vår Herres Strumpor". Just den här sorten heter Multicolor.

Polygala chamaebuxus "Multicolor"

 I min trädgård kryper också en vanlig "strumpa". Men inte lika färgrik som den ovan.


Rosenroten har ett otroligt vackert bladverk. Varje blomstängel ser ut som en långsmal taklök med blågrådaggiga fjäll. Den är nog väldigt härdig eftersom den växer vild i våra svenska fjäll. Länge har den använts som medicinalväxt men numera används den som kosttillskott för att bota stress, trötthet, nedstämdhet och öka prestationsförmågan. 
Jag blir pigg bara jag ser den!


Varje år blir jag lika glad när jag ser att sammetshortensian har överlevt vintern. Den är lite kinkig i början nämligen men jag har haft den i många år nu. Jag fick en liten planta av en Trädgårdsamatör och den har sakta men säkert växt till sig. 


Det år som den fick sina första blommor, då var glädjen total. Högblommorna är dovt lila och kantblommorna stora och kritvita. På latin heter den Hydrangea aspera sargentiana. Hela busken är lite "luden" så den har verkligen ett passande namn.


Bronsrodgersian/Rodgersia podophylla är verkligen "bronsig" på våren. Under sommaren blir den lite grönare. Hemma hos mig har den kommit upp med enorm växtkraft. När man ser bladen så förstår man att här kommer snart ett bladverk som heter duga.
Så småningom får den blommor. En kvast med vita småblommor som sträcker sig en bra bit upp över bladen. Rodgersia sprider sig med rötterna och bildar snabbt en stor rugge. Jag krukar upp alla rymlingar så den här finns alltid i mitt sortiment.


Det indiska fotbladet (Podophyllum hexandrum) bildar också stora blad. Efter att ha levererat en stor vit blomma i bladverkets mitt. Senare får den stora röda mangoliknande frukter.


 

Kaukasisk förgätmigej/Brunnera macrophylla med sina gröna blad och blå blommor är vacker men sorterna med silvriga blad har tagit växten till högre höjder. Här är ett blad av min "Jack Frost". Så värd en närmare titt!


Inte heller min röda alunrot går av för hackor. Den riktigt lyser i rabatten! Just den här köpte jag på en trädgårdsresa i Stockholmstrakten men den som sålde den till mig hade inget namn på just den här. Men vad spelar det för roll. Man behöver inte ha kontroll på allt.


En annan uppseendeväckande och färgrik växt är en iris som jag inhandlade på STA:s växtmarknad förra året, en iris "Cherry Garden". Inte ens ett kallt vårregn förtar skönheten.


Förresten är det snart dags för en ny växtmarknad. Närmare bestämt den 6 juni. Vi har alltid vår växtmarknad den dagen mellan 10.00 och 12.00 för det är nämligen inte bara Sveriges nationaldag då utan även "Trädgårdsamatörernas dag".
Välkommen till Ekbacken/Enhagens dansbana och allmänning på Enhagen 6 juni!
Jag och andra Trädgårdsamatörer kommer att vara där med våra plantor.






Inga kommentarer: