Summa sidvisningar

söndag 21 juli 2013

Maskrosvin och 4711

Är du trött på maskrosorna i gräsmattan? Gör en sallad på de spädaste bladen eller gör maskrosvin av blommorna. När min mormor skulle göra maskrosvin så bad hon mig gå ut på gräsmattan och plocka blommor. För att det skulle gå lite lättare så fick jag ett öre för varje blomma. Gissa om det lönade sig! På den tiden fanns det ettöres godis i kioskerna. Det var små nallar i samma gröna, rosa och vita färg som Ahlgrens bilar.
När maskrosvinet hade jäst klart hällde mormor upp lite i två äggkoppar för provsmakning. En åt sig själv och en åt mig. Det var jättegott.


Här hade jag kunnat tjäna flera kronor!

Mormor lät mig också smaka kamferdroppar på en sockerbit. Kamfer var bra för hjärtat sa hon. Man tog ett par droppar på en sockerbit för att det skulle smaka godare och mindre starkt.
(Wikipedia säger: ”Nervdroppar eller kamferdroppar togs som ett snabbt uppiggande medel vid svimningar, kramper och konvulsioner och var avsett särskilt för nervösa människor med hysterisk läggning. Det består av kamfer, eter och starksprit. ”
Allt går tydligen att döva med sprit!
Varken Hoffmans nervdroppar eller maskrosvinet har gjort mig konstig (fast det kanske inte är jag själv som ska bedöma det!). Jag mådde bra av att få vara en del av mormors värld, vuxenvärlden. Hos mormor fanns det inte bara det som smakade gott, det fanns parfymer som luktade liljekonvalj och rosor. I hennes toalettskåp stod också en bullig flaska ”Suave” med vit, silkig kräm. Man satte lite kräm i håret eller på en borste och så borstade man sitt hår. Ju mer man borstade ju mer glänste håret.
 
Varje födelsedag fick mormor en flaska ”4711” av morfar. Den stod på hennes ”sminkbord” som var ett litet bord i rödbrun, lackad mahogny med ett skirt tyg som hängde som en kjol runt benen. En spegel hörde till och en liten avlång taburett. På bordet stod ett set med kristallskålar. En stor, avlång, oval skål med lock. En liten avlång där hon förvarade sina hårnålar och hårspännen. Ett par runda skålar med lock samt en flaska med glasknopp avsedd för parfym. Möbeln och tillbehören var riktig lyx och värdiga min älskade drottningmormor, som sparade två- och femkronor i silver åt mig och min syster i en gammal 4711-ask i en låda i samma möbel.
 

Inga kommentarer: