Summa sidvisningar

måndag 8 juli 2013

Power meet - fest dygnet runt i fyra dagar

Hela förra veckan har vårt närområde fyllts sakta men säkert med bilgalna människor. Sen många år tillbaka är vi luttrade och bryr oss inte särskilt. Det är kul när Power meet drar igång men skönt när det är över. På torsdagen drar det ihop sig, då kommer de flesta som inte har semester hela veckan. På fredagen är det redan fullt på Johannisbergs camping. Från onsdag kväll fram till söndag eftermiddag är det ett liv utan dess like emellanåt. Främst på nätterna. Raggarbilarna mullrar, gör burnouts, tutar och gasar. Musik spelas på högsta volym på hundra ställen samtidigt. En del har hela musikanläggningar med sig i sina bilar eller i husvagnarna/bussarna. Man bor i tält, bilar, bussar, i naturen och det tältas överallt runtomkring i Västerås. T.o.m. på refuger ser man små campingläger. Alla går omkring med ölburkar i händerna och svart skinnväst är klädkoden som gäller för veckoslutet. Sambon och jag går och lägger oss med bruset från campingen och stan i öronen och lyckas somna så småningom. För att vakna vid 5-tiden och undra varför vi vaknade? Jo, det var ju tyst nu! Bara någon enstaka fyllskalle som travar runt i natten och letar efter sina kompisar. Efter ett par timmar så drar det igång igen. Nästan alla som kör är nyktra och man kontrollerar varenda bil som ska in eller ut från stan under dessa dagar. Men passagerarna kan ju festa loss och det gör de med besked.

Under helgen fr.o.m. torsdag och fredag eftermiddag så kommer vi knappt in till stan p.g.a. bilköer. Ingen har bråttom så det gäller att ha tålamod. När det är som värst tar våra landsortsbussar en annan väg ut mot landet för att slippa köerna. De flesta grannar gör som vi, provianterar i början av veckan så man slipper åka och handla, alternativt åker man in vid 10-tiden då de flesta fortfarande sover ruset av sig. Sen håller man sig hemma. Vi brukar alltid ta en sväng till campingen och titta. Det är en cirkus utan dess like. Uppfinningsrikedomen är enorm. Man pimpar bilar och tält med allt från uppblåsbara sexdockor och älghorn till kedjor och dödskallar.

I år hade man gjort en hel del för att skydda oss boende mot skadegörelse och nedskräpning. Höga staket var uppsatta utefter hela campingområdet som vetter mot Ekbacken och vår infart var avspärrad med betongsuggor. En del grannar hade dessutom satt upp pinnar och plastremsor för att slippa parkerade fordon utanför sina hus. Betongsuggorna gjorde att de flesta besökare vände och åkte tillbaka in mot stan. Förr om åren vände alla raggarbilar utanför vårt hus. De kom mullrandes och stannade utanför vår häck där alla i bilen gick ut och pinkade, skrålade och drack öl för att sedan mullra iväg in mot stan. Nästa bil kom mullrandes med hög musik på, man pinkade, drack öl, skrålade. Så pågick det hela nätterna. Men konstigt nog så fick vi aldrig något förstört. Jag har bara plockat upp någon engångsgrill och ölburk utanför, mer har det inte varit. Däremot så kommer några raggartjejer varje år hem till mig för att kolla på mina växter och det är kul för man har ju den felaktiga inställningen att de som kommer till Power meet bara är intresserade av bilar och raggarkultur!
IMG_1481
Under de dagar som mötet pågår så skräpas det ner något enormt. Det är som om det plötsligt blir legalt att kasta saker på marken bara för att alla andra gör det. När man går utefter cykelbanan på söndagen så kan man hitta allt från använda kondomer till trasiga stolar och omkullvälta husvagnar.
Men på måndag morgon när man åker till jobbet så är det soprent. Vilken apparat Power meet är! Arrangörerna vet om att folk klagar på det mesta under dessa dagar så de gör allt för att minimera skadorna. Det lyckas de med även om jag under mina fortsatta promenader ser en och annan ölburk längst inne i något slånbärssnår. Men jag har förståelse för att man inte drar städningen hur långt som helst!

Inga kommentarer: