Summa sidvisningar

torsdag 11 juli 2013

Pumpad sylta!


Jag "behöver" ett par squaschplantor och en gurkplanta till men nu börjar det bli så sent på säsongen att det inte går att får tag på dem längre. Mitt sista hopp gick till Lena Falk som har företaget "Grön Glädje". Hon brukar odla det mesta men hon hade slut på plantor. Däremot hade hon massor av färdig squasch! Ibland har jag tur som en tokig, som man brukar säga. Lenas man jobbar just nu med markarbeten på grannens tomt. Så jag beställde squasch av Lena och mannen levererade i morse. Han kom med en hel kasse full. En del av dem var jättestora. Vägde flera kilo styck! Men det var en bra sort. Trots storleken var skalet mjukt och fint, köttet mjukt och inga hårda kärnor.
Jag tog ett par stycken av dem och tärnade för att sylta in. Både jag och mina döttrar älskar syltad pumpa/squasch (det går lika bra med pumpa). Här kommer receptet:
Skala och ta ur kärnhuset ur pumpan/squaschen. Skär i tärningar. Lägg i ättikslag (2 delar vatten och 1 del ättika). Låt ligga i ett dygn. Häll bort  lagen. (Om jag har många gurkor hemma så tar jag reda på lagen och gör pressgurka av den. Skala gurkan, hyvla den tunt och lägg i lagen tillsammans med klippt persilja. Förr tog man reda på allt och jag antar att man gjorde så här istället för att bara kasta bort ättikslagen.)
Koka en lag på 7 hg socker och 3,5 dl vatten och koka tills squaschen är genomskinlig. Sila av den och koka lagen separat tills den tjocknar. Häll upp lag och squasch på burkar. Servera till kött, sås och potatis eller hitta på egna maträtter till vilka det passar med syltad pumpa/squasch. Njut!

Inga kommentarer: