Summa sidvisningar

måndag 23 december 2013

Har tomten tagit fel på dag?

Idag, dagen före julafton, tittade jag ut genom fönstret för att ta en titt på en regnfuktig trädgård som hukade under gråa moln. Plötsligt ser jag en skymt av något rött bland allt det bruna. När jag tittar lite närmare så ser jag att det är tomten! Han står där bakom äppelträdet och kikar in mot vårt hus.


Vad är han ute efter månntro? Ska han kolla om vi är snälla? Har han inte fått våra önskelistor? Jag tar ett kort med kameran.
Så försvinner han en stund men dyker upp bakom friggeboden. Han har en säck slängd över axeln med julklappar i. Har han tagit fel på dag kanske?



Tänk vad hemskt det skulle vara om han kommer inklampandes idag! Det är ju bara jag hemma. Jag zoomar in honom med kameran när han står där och kikar. Han verkar lite vilsen. Så jag ropar - Hallååå! Då tittar han mot mig och blir lite överraskad när han får se mig stå där i dörren.


- Ha-hallå! ropar han. Du får inte bli rädd. Jag kollar bara läget inför julafton. Jag behöver veta var jag kan parkera renarna i morgon när jag kommer! Och var skorstenen är. Om den är stor nog för mig att klättra ner i. Men ni har ju sån liten skorsten så jag tänker inte ta den vägen. Då kanske jag fastnar. Kan jag gå in från framsidan i stället?
- Javisst svarar jag. Det går bra. Knacka tre gånger på dörren så vi vet att det är du som kommer. Det finns en liten kille hos mig då, som heter John, som kan öppna åt dig.

- Toppen! säger tomten och ger sig av. Han fastnar med byxorna i staketet och det blir ett litet hål.
- Det lagar tomtemor när jag kommer hem, ropar han och kastar upp julklappssäcken på släden och sätter sig själv längst fram. Så ropar han "framåt" till sina renar och så försvinner de ut mot stora vägen.
Jag blir rädd att de ska krocka med någon bil men innan de når dit så bär det av uppåt. Jag ser hans röda kläder en stund och så försvinner hela ekipaget upp bland molnen.
Nu ska han hem till nordpolen och fixa de sista julklapparna, äta lite risgrynsgröt, mata renarna och leka med nissarna. I morgon kommer han tillbaka, parkerar renarna på gräsmattan och knackar på dörren till Båtstigen 2.
Välkommen igen på julafton!

Inga kommentarer: