Summa sidvisningar

lördag 7 december 2013

Pumpa i parti och minut

Foto: Rosa
 
I september någon gång fick jag tre såna här pumpor av en granne. Jag har förvarat dem utomhus ända tills det blev minusgrader, då tog jag in dem.
Sån här pumpa, men även vintersquash, är försedd med en alldeles utmärkt förpackning. Skalet är hårt och skyddande. Pumporna har alltså stått inomhus i flera veckor och först för några dagar sedan tog jag mig i kragen och gjorde iordning dem.
 
Två av pumporna skalades, kärnades ur och skivades i tunna skivor som  sen frystes in för att användas till lasagne. När man ska göra pumpalasagne så lägger man skivorna i saltat vatten någon timme. Under tiden gör man köttfärssås. Sen varvar man köttfärsen med pumpaskivorna och täcker med riven ost och sen in i ugnen. När osten är smält och börjar brynas är lasagnen klar.
Så gott! Så nyttigt! Så enkelt!
Ibland blandar jag köttfärsen med creme fraiche för att få en krämigare lasagne. Har jag grädde hemma slår jag över lite sån också.
 
Av den tredje pumpan gjorde jag soppa. Från Leilas recept på nätet på "krämig pumpasoppa". Bara lök och pumpa som fräses i smör, kokas med kycklingbuljong, mixas och blandas med grädde.
Så gott! Så nyttigt (om man utesluter grädden)! Så enkelt!
 
Dessa pumpor kommer att reproducera sig! När jag tillagade pumporna så sparade jag fröna, tvättade dem och lät dem torka. Denna typ av pumpa är alldeles utmärkt att göra maträtter av för den har ett orange fruktkött som är fast och gott. Nästa år ska jag odla några plantor själv.
Många grönsaker som vi kan odla i våra trädgårdar är mycket odlingsvärda och ger bra och hälsosam mat. Hållbarheten på squash och pumpa är lång så man kan plocka dem och förvara dem tills man har lust att tillaga dem.
Mat förtjänar ju tid - och kärlek. Pumpa har tid att vänta och är full av njutning!
 
Foto: Rosa
 
Utanför förstutrappen ligger "Jabba the Hutt" uthälld eller är det ett foto på min mage, efter att ha ätit pumpalasagne? Tja, ta det som ni vill! Pumpor (och magar) finns i alla former. Den här har varit ute och svirat lite för länge.

Jabba the Hutt alias Jabba Desilijic Tiure,
karaktär från Stjärnornas krig. 
 


1 kommentar:

Eva sa...

Mums, låter gott! Tack för recepten - var helt perfekt att få nu, när det är dags att göra något av alla pumpor jag haft på ett bord som dekoration hela hösten. (Nu utbytt mot ett adventsarrangemang...)