Summa sidvisningar

lördag 28 december 2013

Tranbärsplock bland mossor och lummer

En sån här vacker "höstdag" som det är idag den 28 december måste man ta tillvara på. Så vi packade kaffe och smörgås och åkte några mil för att plocka tranbär! På en mosse, vid en speciell sjö mitt ute i skogen.

Skogen stod i en riktigt gröngrön skrud idag, allt var så vackert. Den var full med mossor av olika slag på sten och mark och grågröna lavar på träden. Grön lummer kantade stigarna vid den lilla sjön. Vi tog oss fram på hala plankor som satts fast i marken för att hängivna fiskare ska kunna komma åt sjön från alla håll. Vi klafsade bland vattendränkta mossar och kärr. Det var så underbart ute i skogen idag. Vindstilla och lugnt.
Några älgjägare gick i skogen. De hade fällt en älg och väntade nu på en till. Under tiden blev vår hund bjuden på lite leverpastej som en av jägarna hade i fickan (till sin egen hund som just då var i färd med att jaga älg någon annanstans i skogen).
Efteråt var det vår tur att få lite belöning så vi satte oss i bilen och drack kaffe och åt baguetter med ost, tomater, inlagd gurka och italiensk korv. En härlig avslutning på en mysig promenad.

Sen fortsatte upplevelserna slag i slag. Vi såg en orrhöna flyga upp invid dikeskanten. Det är inte ofta man ser sådana. I en trädtopp satt en ormvråk och putsade vingarna. Den borde ha lämnat oss vid det här laget. På radion informerar de om att 2.800 knölsvanar befinner sig vid sjön Tåkern. De verkar inte heller stressa med avfärden. Så länge det funkar med föda här så spar de alla på krafterna.


I en björk utefter vägen satt fyra orrhönor uppflugna. De var i färd med att äta björkknoppar. Vilken syn!
 

Vi hittade inte många tranbär, kanske två deciliter, men det var utflykten i skogen med fika som drog inte tranbären. De var bara en bra förevändning för att komma ut i naturen idag.

*****
 

Jag trodde att tomten lämnat Sverige för nordpolen men utan snö kom han inte särskilt långt. Bara till Lisjö!


Inga kommentarer: