Summa sidvisningar

fredag 24 mars 2017

Citroner, citroner, citroner...


Jag har nu tittat klart på citronträden på Plantagen! Idag kom jag till skott och köpte ett. So what! Om jag bara får två egna citroner för 500 kr så är det nog värt det. Jag kanske aldrig kommer till Italiens citronlundar. Men jag har varit i Spanien och sett citrusodlingar som lämnat sina spår i min minnesbank.

Den här plantan var full med väldoftande blommor OCH gröna kart som lovar mera. De som provsmakat citroner direkt från ett träd säger att de inte går att jämföra med de citroner vi köper i affärerna. Inte konstigt kanske eftersom de plockas tidigt och inte får mogna i lagom takt på moderplantan.


Två citroner får jag i alla fall, det är säkert. De är snart klara för skörd. De gröna karten växer nog till sig de med när trädet får flytta ut i växthuset någon gång i maj. 

Doften av ekologiskt odlade citroner går inte att jämföra med de massproducerade och giftbesprutade, det har jag märkt nu när jag börjat göra citronmarmelad. Ekologiska citroner doftar underbart när man skär i dem! Idag bjuder jag på ett marmeladrecept som jag hittat på nätet. Det passar min livsstil perfekt. Man använder HELA citronen med skal, kärnor och allt och den är superenkel att göra.

CITRONMARMELAD
500 g citroner (c:a tre stora). Ekologiska är ett måste eftersom man använder hela frukten. De klyftas och körs i matberedare till en grynig massa som kokas med 4 dl vatten i 30 minuter under lock. Häll i 6 dl socker och koka utan lock i 15 minuter. Klart!
Efteråt kan du ta bort de kärnor du ser (om de stör dig) men låt dem koka med för de innehåller pektin som gör marmeladen mindre rinnig. 

Den här marmeladen är helt underbar i sin kombination av syrlighet, beska och sötma. Helt enkelt outstanding!


Inga kommentarer: