Summa sidvisningar

söndag 25 maj 2014

Oönskade människor

I Kina har s.k. "babyluckor" skapats. I en sån kan kinesiska familjer fr.o.m. 2011 lämna de barn de inte vill ha! Där tas det om hand säkert och anonymt. Nästan tre år efter att den första "babyluckan" startade börjar dessa nu ifrågasättas. Innan fanns 80% av dessa oönskade barn på sjukhus, numera lämnas de till dessa "luckor". Det är ett bekvämt sätt att bli av med barn som inte har en funktion inom familjen. Och överlämningen är anonym så ingen blir anklagad eller skuldbelagd. I den kinesiska staden Gungzhou stängdes i förra veckan en sån här "babylucka" för att antalet inlämnade barn blivit för stort! Av 262 inlämnade barn hade 110 CP, 39 Downs syndrom och 32 medfödd hjärtfel. Men av dessa barn var de flesta pojkar vilket pekar på att det inte är könsdiskriminering som är den främsta orsaken till att barnen övergivits. Det finns andra orsaker t.ex. den ekonomiska börda det innebär att få ett funktionshindrat barn.

Lucka där du kan lämna ditt oönskade barn.
I Sverige har vi idag svårt att förstå hur man kan lämna bort sina barn, funktionshindrade eller inte. Men om man försöker sätta sig in i hur det är att leva i ett land där man inte har p-piller eller kondomer eller där kvinnan är underdånig mannen, där blir barn till vare sig man vill eller inte. Är man dessutom fattig så måste varje ny individ bidra till försörjningen. Får man då ett barn som inte kan det så blir det en belastning för alla. I vissa kulturer är det dessutom en skam att få barn som inte är "normala". Det är ett straff för osunt leverne, dumheter man gjort i livet etc. Då vill man inte ens visa att man fått ett barn som inte är som alla andra.

Jag är en sån person som har lätt att förstå varför andras "i våra ögon konstiga handlingar" förekommer. Jag har lätt för att sätta mig in i deras tankegångar utifrån de val de har att göra för att överleva. Jag skulle säkert ha gjort samma sak i deras ställe för att resten av familjen skulle överleva om saker och ting hade behövts dras till sin spets.

Idag träffade jag en man som bidrar med vad han kan genom att sälja afrikanska handarbeten till förmån för hiv-smittade och funktionsnedsatta kvinnor, män och barn i Afrika. Han sa nåt tänkvärt till mig i stil med "Att i ett fungerande samhälle tar vi hand om de svaga". Så är det. I dåliga tider tänker vi bara på oss själva för det finns inget annat än familjens överlevnad. I goda tider har vi råd att bry oss om andra... 

Min äldsta dotter har en diagnos - Aspergers - men hon är den jag har de mest intressanta samtalen med. Hon är så allmänbildad att vi kan prata om precis allt. Hon lär mig saker hela tiden. I vårt funktionella samhälle bidrar hon med kunskap utöver det vanliga som hon dessutom har en förmåga att kunna förmedla till andra, trots sitt handikapp. Såna som hon behövs. De ger oss "vanliga" människor perspektiv och kunskap om tillvaron och om hur vi ser på saker och ting. De här "onormala" människorna har ett annorlunda sätt att tänka på. Ett sätt som vi vanliga kanske har ifråntagits någon gång i skolan eller under livet. De ser saker på ett annat sätt, ifrågasätter och får igång diskussioner och nya tankegångar. Det handlar inte bara om att ta hand om de annorlunda och svaga för att vi är medmänskliga. De har en hel del att lära oss för de tänker i andra tankebanor. Du vanliga människa, låt dig inspireras och utvecklas av en ovanlig sådan. Det vinner vi alla på!

Inga kommentarer: