Summa sidvisningar

tisdag 24 september 2013

Himmelskt knäckebröd!

Efter jobbet idag tog jag en tupplur som vanligt för att fylla på förrådet av energi och se det lyckades! Jag fick plötsligt lust att baka knäckebröd. Inte vilket som helst, utan det fantastiskt smakrika knäckebröd som min ena dotter bjöd på för några veckor sen. Jag hade naturligtvis sett till att jag fått receptet. Här är det:

Blanda
3,5 dl dinkelmjöl (siktat el. fullkorn)
1 dl linfrö
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl havregryn
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
samt
1 dl olja (raps- el. solros-)
2 dl vatten
Låt stå 30 minuter. Dela degen i två delar och kavla ut den i lagom tjocklek på oljat smörpapper. Du blir lite oljig om fingrarna, kaveln blir också "fet" men försök få degen tunn och lika tjock överallt. Om du vill kan du markera linjer med kniv så att du lätt kan bryta bitar av brödet. Strö på lite flingsalt!
Grädda 20 min i 175 grader tills brödet får lite färg.
Här har jag kavlat ut brödet så det får rum på plåten
och markerat brytpunkterna med kniv.
Som alltid så kan man utesluta någon frösort om det inte finns hemma i skafferiet. Man behöver inte följa ett recept slaviskt, huvudsaken är att man använder samma grundingredienser, alltså mjöl, salt, bakpulver, olja och vatten.
Varför inte byta ut någon frösort mot någon annan som du tycker om. Prova dig fram. Brödet kan även användas som "kex" t.ex. till ostbrickan, som en knaprig förrätt med getost och lite honung, till kaffet istället för en kaka eller varför inte bara som det är. Det här är ett bröd som inte behöver något sällskap!
Ät och njut!


Inga kommentarer: