Summa sidvisningar

fredag 27 september 2013

Rapport från bokmässan i Göteborg

 
De två kända Västeråsförfattarna Rose-Marie Calldin och Erica Kalldin var huvudattraktionen på årets bokmässa i Göteborg. Kanske för att det är ovanligt att både mor och dotter har författartalang och kommer ut med sina första böcker samma år. Rose-Marie debuterade i början av året med en diktsamling där hon samlat sin mors, sina egna och sin yngsta dotters ungdomsdikter. Hennes produktivitet verkar vara på topp i år och redan några månader efter diktsamlingen kom hennes nästa bok: En samling övernaturliga historier berättade av "vanligt" folk.
Dottern Erica, som har Aspergers syndrom, gjorde under mässan reklam för sin självbiografi "Aspiekraft". Boken är även en handledning för dem som har en relation till någon med Asperger.
Rose-Maries och Ericas böcker är utgivna av Faun Förlag i Västerås som drivs av Siewert Carlsson. Faun är ett förlag som hjälper både etablerade och nya författare som de tror kan få en stor läsekrets, att ge ut böcker.
Under bokmässan som pågår 26-29 september så finns förlaget representerat av Siewert själv samt några av författarna från Västerås, på första våningsplanet strax intill entré 2, monter A03:56. VÄLKOMNA!

Så skulle det kanske kunnat ha skrivits i någon tidning om oss....
Men verkligheten såg annorlunda ut. Camilla Läckberg var där, Lennart Helsing var där, Petter var där, Thomas Bodström och Alexandra Pascalidou var där, m.fl. Alla fotograferade kändisarna när de kom åt, så även vi men om det skulle bli något foto på oss själva så fick vi fotografera varandra. 
                             
Vi var några stycken som hade åkt från Västerås. Bl.a. Marianne Ersson som
skrivit "Jag var inte stasispion". (Under hösten 2011 blev hon rikskänd när hon plötsligt utpekades som svensk stasispion och som det östtyska Stasis smartaste svenska spion. Nu har hon utkommit med en bok där hon dementerar ryktena.)
Med oss var också Marilyn Oyarzún Yarza som skrivit boken Sicilien - heta stunder vid Erices fot, med dikter och illustrationer av henne själv.
F.ö. lever vi inget lyxliv som författare. Erica och jag bor på ett vandrarhem, har ett rum som är ungefär lika stor som en ordinär husvagn. I rummet finns EN stol, så när den ena sitter på den, får den andra sitta i sängen. Sängen är en våningssäng där jag paxat för den undre sängen i egenskap av min pondus som morsa och åberopande mina kroppsliga defekter. Den övre sängen försöker Erica klättra upp och ner i med viss möda OCH med hjälp av den där enda stolen. Nu i kväll höll hon på att bli kvar däruppe!
Vi äter vår frukost, som vi köper på Hemköp i kvarteret, sittandes på den där enda stolen och sängen. Den som sitter på stolen kan ha sin mat på det lilla bordet, den som sitter i sängen får ha den i knät eller på golvet. Vi duschar och gör våra toalettbestyr på en toa i korridoren. Lunch intar vi bland tusentals andra på mässområdet. Ibland får vi stå med brickan i handen och vänta på att några sittplatser ska bli lediga. Fika tar vi vid vår monter. Vid slutet av dagen värker benen, armarna och resten av kroppen. Man kan knappt ta sig fram för egen maskin. Då släpar vi oss till en spårvagnshållplats och tar fram de 24 kr som man sagt åt oss att det kostar per person att åka med och som man kan betala kontant på plats. Tjohej vad det gick bra! Väl inne i spårvagnen finns ingenstans att betala med pengar. Så vi TJUVÅKER. Först åt fel håll. Sen åker vi tillbaka på samma sätt - gratis. Till utgångspunkten och sen vidare tills vi kommit rätt. Handlar frukost på vägen hem, springer in på toan efter att ha väntat i flera timmar. Tvättar ögonen och borstar tänderna och lägger oss vid ÅTTA. Nu bloggar den ena av oss och den andra snarkar fridfullt i sängen ovanför. Vem som gör vad vill jag inte avslöja. Någon integritet måste man få ha.
I morgon börjar allt om igen vid 9-tiden och då kommer ÄNNU fler besökare för då är mässan öppen för allmänheten hela dagen. 
På söndag kväll har c:a 100.000 personer gästat bokmässan här i Göteborg men redan på söndag eftermiddag ger vi oss av hem till Västerås. Att vara författare är definitivt inget lyxliv. Inte i början i alla fall. Men nästa år, då när vi är berömda, då är det vi och Ranelid som "äger" mässan!

1 kommentar:

Anonym sa...

Åh, det måste vara kul för er att vara på bokmässan! Fortsatt lycka till! Kram Tina